2015. március 29., vasárnap

Kinek kell lelki mankó?A virágvasárnap alkalmából:-

„A vallás csak valami lelki mankó, a gyengék számára, akik nem tudják saját problémáikat megoldani.” Úgy-e sokan ezt állítják, de valóban igaz ez?

Az elképzelés természetesen Sigmund Freud osztrák pszichológustól származik, aki írásaiban azt véli, hogy a vallás illúzió. Ezek szerint a hit embere csak kitalál valami istent, mert ez a gondolat némi vigasztalást nyújt neki az élet nehézségei közepette.

Manfred Lütz német orvos és római katolikus teológus, pedig, kétségbe vonja ezt az elképzelést. Őszerinte, ha valójában nincs isten, akkor jól működik Freund érvelése. Ha mégis van Isten, viszont, az érv fordítva is működhet. Az istentagadás éppen olyan könnyen lehet lelki mankó, illúzió, kívánság azok számára, akik nem akarnak Istennek számot adni életükért, gonoszságukért, bűnükért.

Stephen Hawking angol fizikus és egyetemi kutató – az ember, aki azt mondja, hogy nincs szükség istenre: „mivel létezik a gravitációs törvény, a világegyetem tudja és fogja magát a semmiből megteremteni” – a The Times újság kérdésére, hogy mit szól a valláshoz, így válaszolt: „az tündérmese azok az emberek számára, aki félnek a sötétségtől.”

John Lennox ír matematikus, egyetemi tanár és keresztyén hitvédő erre az állításra így reagált: „az ateizmus tündérmese azok az emberek számára, akik félnek a világosságtól.”

(vö.: János evangéliuma 3,19-20)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése