2010. május 25., kedd

A Hit Szava irányzat (angolul: Word of Faith)

Csak röviden, néhány fő pontban írom azt, hogy mit mondanak a „kritikusok” e mozgalomról. Az anyagot a végén felsorolt webhelyeken találtam meg.

Azt állítják, hogy bár sokszor „karizmatikus” irányzatnak ismert a „hit szava” mozgalom, valójában nem gyökerezik a pünkösdi/karizmatikus ébredésekben, hanem más az eredete.

A mozgalom atya E. W. Kenyon, aki nem volt karizmatikus, hanem az elme-tudományok befolyásolták, és ezeket a tanításokat, amelyek a keresztyén tudományban is találhatóak (egészség, gazdagság, jólét), elegyítette a keresztyén hittel. Ezután Kenyon befolyásolta Kenneth Hagin-t, ő pedig nagyon sok mai „hit” tanítót, köztük Kenneth Copeland, Gloria Copeland, Benny Hinn, Joyce Meyer, Creflo Dollar. Bár ez a mozgalom nagyon befolyásos már, gyakran szerepelnek ezek a tanítók a TV-műsorokban, sok klasszikus pünkösdi/karizmatikus, valamint evangéliumi hívőnek komoly aggályai vannak az irányzat „ortodox” mivolta felől.

Az egyik furcsa tanításuk Krisztus engesztelő áldozatára vonatkozik. A klasszikus keresztyénség azt tanítja, hogy Jézus elvégezte a megváltást a kereszten, és halálával ért véget e munkája. Lásd, pl. Kolossé 1,19-22. János 19,30. A hit tanítók, viszont, azt állítják, hogy Jézus fizikális halála nem volt elég, hogy elvégezze az ember megváltását. Mikor Jézus a kereszten volt, szellemi halált szenvedett, az isteni természete sátáni természetté vált, és „bűnné lett.” Mikor ezután meghalt, a megengesztelődés csak „elkezdődött.” Jézus szellemét aztán lehurcolták a pokol legmélyebb pontjára, ahol Sátán és a démonok kínozták három napig. Mikor Isten azt gondolta, hogy „elég volt”, Jézus „újjászületett” a pokolban, így visszanyerte az isteni természetét, és feltámadt a halálból.

Természetesen ebből az egészből semmi nem szerepel a Bibliában, és azt tudják is, tehát, azt mondják, hogy ők ezt egyenes kijelentésként kapták Istentől, és ha meg akarjuk ezt érteni, nekünk is kell ezt így kapni. Az egyik kazettáján, viszont, ha jól emlékszem, Joyce Meyer azt állítja, hogy ha valaki ezt nem fogadja el, akkor üdvösség kérdése is lehet. Ha így van, akkor bizonyára itt a szekták területén találjuk magunkat. Egy másik dolog az, hogy Sátán és a démonok nincsenek a pokolban. Lesznek, de csak a millennium és az ítélet után (Jel. 20,7-10. Vö. Efez. 6,12).

Jézus „szellemi halála” kapcsolódik ahhoz, hogyan látják az emberi természetet. Ádámot isteni természettel teremtette az Úr, de mikor „elárulta” Istent és engedelmeskedett Sátánnak, sátáni természetű lett az ember. Mikor újjászületünk, viszont, visszanyerjük az isteni természetet, úgy, mint Jézus a pokolban. Ez azt jelenti, hogy mi „kis istenek” vagyunk, és ha használjuk a hit erejét, azt kaphatjuk meg, amit csak akarunk.

Valahogy azt látják, hogy az Isten nem teljesen szuverén, hanem Ő is alárendeli magát a „hit”-nek, mint valami egyetemes törvényszerűségnek. Istennek hitre volt szüksége, hogy megteremtse a világot (kiforgatva zsidó 11,3-at), tehát, ha nekünk is olyan hitünk van, mi megteremthetünk jó dolgokat magunknak. Nem Isten, tehát, hanem mi vagyunk a főnökök, mint azok a fönt említett „kis istenek”. A többi, tehát, a kötelező egészség, a gazdagság és a jólét mind ebből következnek. Hasonlítsuk össze 1 Mózes 3,5-tel!

Lehet, hogy nehezen hitető, hogy ez komoly, én sem képzeltem olyannak ezt a mozgalmat, de néztem a dokumentált anyagokat az interneten, és tényleg így néz ki. Sokszor burkoltan mondják a leghajmeresztőbb dolgokat, de nem mindig.

Források:

http://www.intotruth.org/contents.html

http://www.gospeloutreach.net/wordfaith.html

http://www.youtube.com/watch?v=Hc1B5scjjVQ&playnext_from=TL&videos=MCbQnDIxH30

Német nyelvű oldal:

http://www.alexanderseibel.de/die_wort-des-glaubens-bewegung.htm
(talán egy kicsit túl kritikus az egész karizmatikus mozgalomra nézve, de érdemes elolvasni).

2 megjegyzés:

  1. Adrian,örülök hogy ismét Írsz,-és ismét erős témákról! Nagy szükség van ezekre. A "Hit-mozgalom" érzékeny téma,mégis volt Bátorságod hozzányúlni. Nagyon fontos ez a Mondatod:">>Valahogy azt látják, hogy az Isten nem teljesen szuverén, hanem Ő is alárendeli magát a „hit”-nek, mint valami egyetemes törvényszerűségnek. Istennek hitre volt szüksége, hogy megteremtse a világot (kiforgatva zsidó 11,3-at), tehát, ha nekünk is olyan hitünk van, mi megteremthetünk jó dolgokat magunknak. Nem Isten, tehát, hanem mi vagyunk a főnökök, mint azok a fönt említett „kis istenek”. A többi, tehát, a kötelező egészség, a gazdagság és a jólét mind ebből következnek."<< Éppen ez az egész mozgalom tragédiája. Mivel a "Hit-mozgalom" mögött nagy,és világhírű lelkészek állnak,ezért is mernek kevesen még tárgyilagos kritikát is írni. Köszönöm,hogy mégis Megtetted. URunk áldása legyen Veled!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, megint.

    Végül is, valaki személyes kérésére kutattam ezen a területen, és nagyon gyorsam (és meglehetősen felületesen) összedobtam az információt. Aztán, csak akkor is felraktam a hálóra is. Van még más anyagom is, meg tervezett témám.
    Majd az is meglesz.
    Áldjon meg az Úr!
    Adrian

    VálaszTörlés